C4 Pre Workout Review: Beste Pre Workout Supplement van 2020?

C4 pre workout is een van de meeste populaire pre workout supplementen wereldwijd. Zo is het in Nederland ook een enorm populair product en kan je het bijna overal (online)verkrijgen.

Dit soort producten zijn in de afgelopen jaren steeds bekender geworden doordat populaire online personaliteiten het promoten.

In dit artikel zal je alles te weten komen over C4 Pre Workout inclusief mijn persoonlijke ervaring met dit product.

Voordat we ingaan op de details is het natuurlijk belangrijk om erachter te komen wat nou precies C4 Pre Workout is.

C4 is een Pre-Workout supplement ontworpen door Cellucor met als doel meer energy en focus tijdens de training te krijgen.

Het product bestaat uit verschillende ingrediënten zoals BCAA’s, creatine, cafeïne en vitamine. Op de officiele website staat dat het product helpt met het verkrijgen van meer energy, pumps, uithoudingsvermogen en prestaties.

Zelf claimt Cellucor dat C4 pre workout het meest verkochte pre-workout supplement in Amerika is.

Ingredienten van C4

Omdat C4 Pre Workout oorspronkelijk uit Amerika komt, kan het zo zijn dat er verschillende versies zijn van deze pre workout. Zo zijn sommige ingrediënten in Nederland niet toegestaan die in Amerika wel mogen. 

Bij het reviewen van dit product hebben we gekozen voor de ‘Europese versie’ en het originele product. 

Hieronder vind je (bijna) alle ingrediënten uitlegt en wat de functie er van is om jou sport prestaties te verbeteren.

Vitamine C is enorm belangrijk voor je weerstand en voor je algemene gezondheid. Voor sporters is het ook enorm belangrijk omdat na een zware inspanning zoals bijvoorbeeld een training je weerstand verlaagd is omdat je lichaam gaat herstellen. Vitamine C kan hierbij helpen door je weerstand weer te  verhogen zodat je minder vatbaar bent voor ziektes.

Daarnaast suggereren onderzoekers dat het zou kunnen helpen met het verbeteren van de bloedstroom omdat het de stikstofoxide in je bloed verhoogd. Dit zou kunnen helpen bij de ‘pump’ in de sportschool.

Niacinamide is een vitamine B3 vorm en een essentiële voedingsstof. Het zou kunnen helpen bij het betere opnemen van de ingredienten in de pre workout.

Foliumzuur is toegevoegd aan C4 Pre Workout omdat het zou kunnen helpen om eiwit beter op te nemen in je lichaam, wat enorm belangrijk is bij de opbouw van nieuwe spiermassa.

Vitamine B12 is essentiële vitamine wat je lichaam nodig heeft maar niet zelf kan produceren. Deze vitamine zou kunnen zorgen voor een boost in energie. Dat is precies wat je natuurlijk wil van een pre-workout. 

CarnoSyn is een gepatenteerd ingredient dat bestaat uit een verbeterde versie van Beta-Alanine. Het zou kunnen helpen met het verbeteren van het uithoudingsvermogen, mentale focus, spier herstel maar ook het opbouwen van spieren. 

Creatine Nitrate zou een verbeterde versie van creatine monohydrate zijn. Echter is hier niet veel bewijs voor. Alsnog is het een super ingrediënt dat zou kunnen helpen bij het opbouwen van spieren, het sneller herstellen van spieren maar het zou ook meer kracht kunnen geven.

Arginine Alpha Ketoglutarate of ook wel AAKG is een aangepaste versie van het aminozuur L-Arginine. Het zou kunnen helpen met het verbeteren van de sport prestaties door het herstel te versnellen en je spieren minder snel ‘moe’ te maken.

N-Acetyl-L-Tyrosine is een aangepaste versie van het aminozuur L-Tyrosine. Het speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van dopamine en adrenaline. L-Tyrosine als supplement gebruiken zou kunnen helpen met het verbeteren van je focus tijdens workouts. 

Cafeïne is een van de meest onderzochte ingrediënten. Het zou namelijk kunnen helpen bij het verkrijgen van energie, je mentale focus verbeteren en er zijn onderzoeken die suggereren dat het kan helpen bij het verbranden van vet. Daarom zie je cafeïne ook zo vaak in fat burners.

Het is een ideaal ingrediënt voor in een pre-workout omdat het erg snel werkt. In C4 Pre Workout zit de Anhydrous versie, wat betekend dat het sneller werkt dat de normale cafeïne die je vindt in koffie of thee.

C4 pre workout Ingredienten
C4 Pre Workout Ingrediënten

Zoals je kunt zien zitten er veel verschillende soorten ingrediënten in. Er moet wel gezegd worden dat de totale formule redelijk mager is in vergelijking tot andere pre workouts. 

In de Nederlandse versie van C4 pre workout zit per scoop ongeveer 6,5 gram. Als we deze vergelijken met bijvoorbeeld ABE Pre Workout dan zit hier 10.5 gram in, dat is bijna 2 x zoveel voor dezelfde prijs.

Wat ik persoonlijk mis in deze pre workout zijn bijvoorbeeld BCAA’s en L-Citrulline wat allebei goede ingrediënten zijn voor spieropbouw of pumps.

De Effecten van C4 Pre-Workout

C4 Pre Workout is populair om verschillende redenen. Zo is het niet de meest hardcore preworkout maar ook niet de minste.

Je zou kunnen zeggen dat dit een perfecte pre workout is om mee te starten omdat er ook vrij weinig stimulanten in zitten. 

Dit zijn de meest opvallende effecten:

  • Energie Boost
  • Mentale Focus
  • Uithoudingsvermogen
  • Muscle Pumps

Uiteraard kunnen deze effecten verschillen per persoon, het is daarom geadviseerd om te starten met een lage dosering om het langzaam op te bouwen. 

Hoe vaker je C4 Pre Workout neemt, hoe meer je lichaam er aan gewend raakt. Probeer het dan ook niet dagelijks te nemen, anders moet je zometeen 2 scoops gebruiken voor hetzelfde effect.

Mijn Persoonlijke Ervaring met C4

Zoals jullie misschien al weten, ben ik echt een pre workout fan. Ik hou ervan om nieuwe producten te testen en dat heb ik ook zeker gedaan met C4 pre workout.

Dit product bestaat zeker al 10 jaar en heb al meerdere potjes versleten. Persoonlijk vindt ik deze pre workout niet het beste, maar het is een goede ‘starter’ of een goed product die je regelmatig kan nemen.

Zo zitten er minimale stimulantia in in zoals cafeïne en zal je lichaam hier niet snel aan gewend raken. Andere pre-workouts bevatten al snel het dubbele aantal of zelfs het driedubbele aantal, wat voor beginners gevaarlijk kan zijn.

Ik vind het een goed product, maar er zijn andere pre workouts die beter zijn geformuleerd in dezelfde prijs categorie. Zo krijg je voor 1 potje C4 195 gram in totaal en bij andere is dit soms wel het dubbele voor hetzelfde geld. 

Je mist een aantal hele belangrijke ingrediënten, zoals BCAA of L-Citrulline, die heel effectief zijn en kunnen helpen jouw workout te killen. 

C4 Pre Workout Ervaring

Conclusie: Aanrader?

C4 pre workout is één van de meest populaire pre workouts wereldwijd. Het bestaat uit een combinatie van vitamines, aminozuren en mineralen. 

De ingrediënten zijn redelijk standaard, maar zijn prima voor iemand die voor het eerst een pre workout wil proberen. Wat gezegd moet worden is dat je minder ingrediënten krijgt voor je geld dan bij andere pre-workouts. 

Ben jij iemand die gevoelig is voor pre workouts? Dan is C4 pre workout zeker een aanrader, omdat deze weinig stimulantia bevat. 

Voor de gene die opzoek is naar een meer ‘hardcore’ versie van een pre workout zou ik deze zeker niet adviseren.